Details van het Lenteakkoord

Gepubliceerd op woensdag 16 mei 2012 om 09:56 in Actueel

Ze zijn eruit. VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben na lang overleggen vannacht een begrotingsplan op tafel gelegd met bezuinigingen van 12 miljard euro. Hoewel de inhoud nog geheim is, zijn er al wel wat details uitgelekt.

Zo gaat het hoge BTW-tarief omhoog van 19% naar 21%. In werkelijkheid worden de productprijzen door dit soort verhogen vaak nóg hoger omdat winkeliers niet op willen draaien voor de kosten. En omdat prijzen vaak worden afgerond naar een mooi bedrag zullen de prijzen in de winkels hoogstwaarschijnlijk verder stijgen dan de 2% btw-verhoging (nog los van het feit dat het voor bedrijven het ideale moment is om prijzen opnieuw te gaan bepalen). We weten allemaal wat er bij de invoering van de euro met de prijzen is gebeurd…

Een andere maatregel die erin hakt is het zwaar gaan belasten van reiskosten. Mensen die elke dag een eind moeten reizen om op hun werk te komen kunnen er in sommige gevallen zelfs honderden euro’s per maand op achteruit gaan. De kans dat de baas dat gaat opvangen lijkt erg klein. Ook ondernemers worden hierdoor zwaar getroffen. Dit geldt zowel voor mensen die elke dag met de auto gaan als voor mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer.

Het eigen risico in de zorg gaat ook omhoog. Niet naar de 400 euro per jaar, zoals eerder werd gemeld, maar naar 350 euro per jaar. Ook dat bedrag gaat steeds harder stijgen. Waar het eigen risico bij de invoering nog was vastgesteld op 150 euro per jaar, ging het bedrag sindsdien jaarlijks omhoog naar respectievelijk 170, 220 en nu dus 350 euro. En dat komt bovenop de stijgende kosten van de toch al enorm dure ziektekostenverzekering en een daling van de zorgtoeslag.

Andere maatregelen zijn dat de ambtenarensalarissen worden bevroren, dat de pensioenleeftijd versneld wordt verhoogd en dat aflossingsvrije hypotheken worden ingeperkt.

Het is nu de beurt aan het Centraal Planbureau (CPB). Zij gaan nu uitrekenen wat de gevolgen zijn van dit Lenteakkoord. Heel zonnig ziet het er in ieder geval niet uit.

Reacties

  1. Het volk word bewust kapot gemaakt door de grootste roof ooit met de verzonnen crisis.Gaat er in als koek.

    Thumb up Thumb down 0

Reageer