‘Groene’ gemeente Zaanstad gaat fietsen weren

Gepubliceerd op zaterdag 18 februari 2012 om 11:28 in Ergernissen

Wie in de afgelopen jaren in het centrum van Zaandam is geweest moet de enorme bouwput hebben gezien. Honderden miljoenen worden er geïnvesteerd om het stadscentrum een nieuw impuls te geven, wat voor meer bezoekers moet zorgen. Maar met de toenemende omvang van betaald parkeren komen steeds meer bezoekers per fiets naar het centrum. Je zou zeggen dat een groene gemeente daar blij mee is, maar in Zaanstad gaan ze er alles aan doen om ook fietsen uit het centrum te weren.

Volgens de gemeente zorgen de fietsen voor een rommelig straatbeeld. Daarom worden de geplaatste fietsenrekken verwijderd en vervangen door blauwe parkeervakken zonder rekken, wat blijkbaar niet rommelig is. De gemeente hoopt dat mensen hun fietsen daar niet meer neerzetten omdat fietsen niet meer vast kunnen worden gezet. Dat betekent dat de kans groot is dat fietsen omvallen en gestolen worden (is dat niet aardig van de gemeente?). In plaats daarvan zouden bezoekers hun fiets aan de buitenkant van het centrum moeten stallen. De gemeente zet fietscoaches in om fietsers te begeleiden.

Nu de praktijk. Op drukke dagen kun je op de door de gemeente aangestelde fietsenstallingen al nauwelijks je fiets kwijt door de grote drukte. Bovendien willen veel bezoekers hun fiets zo dicht mogelijk bij hun bestemming kwijt. Gevolg: enorme wildgroei van fietsen door het hele centrum, precies het tegenovergestelde van wat de gemeente wil bereiken. En of dit nou een beleid is dat veel bezoekers naar de stad zal trekken?

Over 6 maanden worden de resultaten geëvalueerd. We zijn benieuwd!

Neemt jouw gemeente ook opmerkelijke beslissingen of verbaas je je over andere gebeurtenissen? Meld het ons!

Reageer