ANWB: Automobilist gestraft voor goed gedrag

Gepubliceerd op zondag 18 september 2011 om 09:18 in Ergernissen

De ANWB heeft onderzocht wat het effect is van de verhoging van de verkeersboetes in Nederland. De bond concludeert dat automobilisten worden gestraft voor hun steeds veiligere weggedrag.

Nederlanders begaan volgens de bond steeds minder overtredingen, terwijl de overheid elk jaar juist méér inkomsten wil genereren uit verkeersboetes. Om dat te compenseren worden de boetes nu voor de vierde keer in vier jaar tijd verhoogd.

Een overzichtje. In de begroting van 2006 had het rijk de ambitie om t/m 2011 ongeveer €700 miljoen op te halen uit verkeersboetes. In 2007 werd deze meerjaren ambitie al bijgesteld naar €800 miljoen per jaar. Omdat de inkomsten lager blijken dan verwacht, is in 2012 ter compensatie een verwachte post van €1 miljard opgenomen. Een stijging van €300 miljoen, terwijl het aantal verkeersovertredingen juist afneemt.

Een aantal overtredingen wordt ook veel zwaarder beboet. Voor een snelheidsovertreding t/m 10 km/u binnen de bebouwde kom betaalde de automobilist in 2007 €30. In 2012 zal hij voor hetzelfde vergrijp €93 moeten betalen.

Het idee achter verkeersboetes is van oorsprong natuurlijk het verhogen van de verkeersveiligheid. Maar gezien de bovenstaande feiten lijkt daar op dit moment geen rekening meer mee gehouden te worden. Waar het nu alleen nog maar om lijkt te gaan is geld: elk jaar moeten verkeersboetes meer geld in het laatje brengen, of het verkeer er nou veiliger op wordt of niet.

Tags: ,

Reacties

  1. Ordinaire incasso is het geworden en de veiligheid gaat het helemaal niet om het is het afromen van de bevolking niet meer en niet minder en verder wil je niet weten wat ze allemaal uitvreten.Niet dat dat wat uitmaakt want de wet houden ze zichzelf al jaren niet meer aan.Volg er maar eens eentje dan zal je zien wat ze allemaal doen ..straffeloos…bergen overtredingen die niet geoorloofd zijn zelfs niet voor een machtmisbruikende agent.Het zijn net kleine kinderen als je ze de waarheid zegt gaan ze treiteren.

    Thumb up Thumb down 0

Reageer