Column Bas Overmars: Tika Taka Theo

Gepubliceerd op maandag 16 april 2012 om 09:48 in Columns

De beleidsbepalers van Ajax zouden eindelijk eens moeten beseffen dat Ajax te allen tijde een aanjager, bikkelaar die ook nog kan ballen nodig heeft om succes te boeken. Want in al die jaren dat Ajax droog stond, ontbrak zo’n bepalende speler die de verwende jochies even op hun plaats zette, keihard de waarheid zei en ook nog eens het goede voorbeeld gaf. Vandaar mijn ode op “Tika Theo” Janssen zonder wie Ajax het echt had kunnen vergeten. Hij is dit seizoen verguisd, maar was de stille kracht op de achtergrond. Als Ajax zijn werkkracht, collegialiteit en bescheidenheid weet op te brengen wordt het geheid KAMPIOEN ! Hierbij mijn ode aan Theo Janssen wiens kracht goud waard is en het verschil maakt.

Een speler als Theo Janssen zou nooit door de Ajax opleiding zijn gerold en uiteindelijk in het eerste zijn gekomen. En juist daarom is hij nu van onschatbare waarde voor dit Ajax. Hij heeft namelijk eigenschappen die de overige Ajacieden pijnlijk ontberen, omdat ze tijdens de keiharde jeugdopleiding zijn onderdrukt en zelfs afgeleerd. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Heracles onderstreepte Janssen weer eens dat als je echt voor het kampioenschap gaat de mouwen moeten worden opgestroopt en er voor elke meter moet worden gestreden. En hij maakt zijn medespelers inmiddels duidelijk dat je zonder die aanstekelijke vechtlust en instelling bij voorbaat bent geslagen.

Verder vond ik het prachtig dat hij de zesde treffer niet zelf maakte, maar afgaf aan de maandenlang geblesseerde Sigthorsson. De omhelzing na het doelpunt, het bemoedigende tikje en de blikken van beide spelers maken voetbal wat mij betreft zo mooi. Ja, Theo Janssen straalt in al zijn vezels uit dat hij helemaal niets heeft met de populaire slogan “wij zijn Ajax, wij zijn de besten”. En dat heeft hij perfect gezien, want die tijd is echt geweest. Om dit jaar werkelijk de beste te worden dienen de “Godenzonen” zich bewust te worden van het feit dat ze ook maar gewone stervelingen zijn. Ze zullen, net als Theo, voor elke meter moeten strijden en elkaar moeten ondersteunen en niets misgunnen.

Theo Janssen belichaamt deze waarden als geen ander en toont aan dat je zelfs in de jungle van de voetbalwereld, ook bij mindere wedstrijden, bescheiden en nuchter kan blijven. Daarom hoop ik, zeker nu Van Bommel terugkomt bij PSV, dat hij nog wat jaartjes bijtekent. Want zonder aanjagers als Neeskens, Lerby, Wouters, Chivu en “Tika Taka” Theo is Ajax een schip zonder kapitein.

Reageer